dijous, 15 d’abril del 2010

L'illa del glaç i del foc

Un dels llocs més recòndits i difícils de situar al mapa d'Europa per la majoria de la població és Islàndia, una illa de formació volcànica situada a l'Oceà Atlàntic, al nord-oest del Regne Unit. Islàndia es situa sobre un límit divergent entre la placa tectònica Eurasiàtica i la Nord-americana que és el causant de la seva alta activitat sísmica i volcànica. Per aquest fet aquest país nòrdic ha esdevingut terra de contrastos, i se la coneix com l'illa del glaç i el foc.

Mapamundi de les plaques tectòniques. En requadre vermell
la situació d'Islàndia al mapa.


Mapa tectònic d'Islàndia

Molts són els volcans coneguts atrapats sota el glaç de l'illa, com conegut és el seu poder destructiu. De fet la última activitat registrada era fins ahir la del volcà Grímsvötn, l'any 2004. Fins ahir, sota els glaciars de la freda illa d'Islàndia romania adormit el volcà Eyjafjallajökull des de feia més de 200 anys. Tanmateix, la nit d'ahir reservava un espectacle natural inigualable, i a les 23:00h finalment el volcà Eyjafjallajökull despertà sobtadament amb molta força. L'erupció resultà en columnes de lava de més de 30m llançades al cel i causà una fissura d'1km en el glaciar pel qual era cobert.

Fotografia de satèl·lit del Eyjafjallajökull durant l'erupció.

Després de la notícia, els volcanòlegs es mostraven avui preocupats per les possibles conseqüències de l'erupció de l'Eyjafjallajökull. Malgrat els experts asseguren que el risc d'inundacions en pobles i ciutats properes al volcà és nul·la, creuen que l'activitat eruptiva podria desembocar en una segona erupció molt més destructiva del volcà Katla. Ja han estat desallotjades de la zona unes 500 persones.

L'esdeveniment volcànic ha afectat però indirectament a milers de persones que han vist retrassats o cancel·lats els seus vols i ha obligat a tancar l'espai aeri al nord d'Europa, principalment a Islàndia, Regne Unit, Dinamarca, Bèlgica, Suècia, Noruega i Finlàndia degut a que les cendres expulsades pel volcà podrien malmetre els motors dels avions.

Més informació i vídeos a la BBC i a el Periódico. Per veure l'espectacular erupció seguiu aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada