Al llarg de les últimes dècades el desenvolupament de sistemes nanoscòpics ha estat un objectiu àmpliament perseguit en el camp de la recerca científica que ha aportat al vocabulari científic quotidià termes com quantumdot, sistema ON/OFF moleculars, i un extens ventall d’idees concebudes a partir de la voluntat de portar a escala microscòpica sistemes macroscòpics.
Un dels últims avenços d’aquesta línia d’investigació és el publicat per investigadors del Massachussets Institute of Technology (MIT). Wonjoon Choi i col•laboradors donen a conèixer un potent sistema de producció d’energia elèctrica que involucra nanotubs de carboni en un article de la revista científica Nature Materials del passat 7 de març. En el projecte es recobriren cada un dels nanotubs amb propietats conductores de calor i electricitat d’una fina capa de combustible. Mitjançant un raig làser o una espurna d’alt voltatge aplicats en un dels extrems del nanotub es prenia el combustible generant una ona de calor que es desplaçava al llarg del nanotub amb una velocitat 10.000 cops major a la velocitat normal de propagació d’una reacció química, assolint temperatures de fins a 3000 K. Després del refinament de les condicions experimentals, assoliren quantitats d’energia 100 vegades superiors a les quantitats aconseguides per les bateries de liti en les mateixes proporcions. Finalment, a partir d’evidències experimentals concloents, atribuïren aquest vast poder de les proporcions d’energia i la velocitat de propagació obtingudes a la generació de corrent elèctric. La calor alliberada pel combustible en descompondre’s resulta en la generació d’una ona elèctrica que es desplaça al llarg del sistema π del nanotub a gran velocitat, un fenomen desconegut per als científics fins al moment.
A arrel d’aquesta troballa, la comunitat científica ha vist com s’obre un nou camp en la recerca energètica i ha començat a buscar-ne aplicacions. Es creu que aquest tipus de sistemes poden trobar importants aplicacions en el camp mèdic, per exemple en el disseny d’aparells electrònics de dimensions molt petites que poden trobar ús com a sensors, o per al tractament de malalties, després de ser implantats en l’organisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada