dilluns, 15 de març del 2010

Un centre de recerca contra el SIDA català resol perquè el SIDA ha esdevingut una malaltia crònica

L'última edició de la revista Nature Medicine recull el treball realitzat per un grup de científics de l'Institut de Recerca de la Sida Irsi-Caixa de Badalona, en el que es dóna una explicació a la impossibilitat dels fàrmacs actuals d’eradicar completament el VIH d’un organisme infectat. A partir d’un estudi realitzat amb 69 pacients de SIDA que portaven 5 anys de teràpia antirretroviral, i se’ls considerava lliures del virus, es demostrà que el VIH continuava replicant-se de manera basal en els seus organismes malgrat el tractament sense que les anàlisis habituals poguessin detectar-ho.

Per a fer-ho, s’intensificà la medicació, en concret inhibidors de l’acció integrasa, de dues terceres parts dels pacients mentre es mantingué la de la tercera part restant. Dues setmanes més tard, el grup d’investigadors a càrrec de l’estudi demostraren que els pacients amb una intensificació de la teràpia mostraven una major proporció en la inhibició de la integrasa respecte als altres, la qual cosa demostra que l’activitat dels fàrmacs continuava present i en conseqüència que el VIH seguia latent. Ara per ara, els fàrmacs usats per combatre la malaltia són inhibidors de diverses funcions necessàries en el mecanisme d’infecció del virus, però són incapaços de destruir-lo. Existeixen inhibidors de les proteïnes de membrana que fan entrar el virus a la cèl·lula, inhibidors de la transcriptasa inversa, que impedeixen que el RNA del virus es transformi en DNA, inhibidors de la integrasa, que és la responsable d’integrar la cadena de DNA del virus al DNA de la cèl·lula, donant el control absolut sobre aquesta al virus i inhibidors de la proteasa, encarregada de la replicació del virus.

La importància d’aquest treball és que explica el perquè de la recaiguda dels infectats pel virus de la SIDA quan deixen de seguir el tractament i reorienta els esforços per descobrir una cura per a aquesta malaltia. De moment, l’únic remei que queda als pacients de SIDA és medicar-se periòdicament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada