Catalunya es despertava avui amb una notícia esperançadora, amb la posada a punt d'un prometedor projecte que suposarà escalar un graó més en el camí del coneixement. L'Alba, el primer sincrotró construït en territori espanyol, ha estat inaugurat aquest matí a Cerdanyola del Vallès, prop del campus de la UAB. La instal·lació del sincrotró ha generat moltes expectatives en la comunitat científica espanyola i representa una eina molt potent per al desenvolupament d'estudis d'un ampli ventall de disciplines, així com un nou incentiu perquè els joves investigadors decideixin continuar la seva carrera prop de casa seva.
L'edifici, d'uns 23.000 metres quadrats, conté una delicada maquinària capaç d'accelerar electrons gairebé a la velocitat de la llum que genera la llum de sincrotró, essencialment raigs X, és a dir fotons d'alta energia. Aquesta radiació tan preuada és útil per a l'estudi en una vasta varietat de camps científics entre els quals s'inclou la Química. Les experiències que pot dur a terme el modern instrumental del que recentment es disposa, poden permetre l'anàlisi d'anàlits d'ínfima concentració, estudiar a temps real reaccions químiques, conèixer amb excatitud l'estructura de materials a nivell atòmic i molecular, la dinàmica de les estructures proteiques de l'organisme, desenvolupament de nous fàrmacs i un llarg etcètera. Per a seleccionar les línees d'investigació que podran fer ús de l'Alba, aquestes hauran de rebre l'aprovació d'un comitè d'experts que regularà el seu òptim funcionament. De moment, han estat aprovades tres línees dedicades al camp biològic, dues a la ciència dels materials i dues més a la nanociència i microelectrònica.
Aquest és, un petit però important pas per portar al país les punteres instal·lacions científiques necessàries per a l'avenç de la ciència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada