dissabte, 29 de maig del 2010

Científics creen esponges que atrapen els gasos d'efecte hivernacle

Un grup d'investigadors de la Universitat de Berkeley, California s'ha proposat trobar una solució a les altíssimes emissions de diòxid de carboni emeses per les indústries a l'atmosfera.

Sota la direcció de Jeffrey Long, aquest grup de recerca està posant a punt dispositius d'atrapament del dòxid de carboni a partir de materials del tipus metal-organic framework. Aquest tipus de material és típicament un compost cristal·lí, mono, di o tri-dimensional molt porós, que està compost de clústers o ions metàl·lics coordinats a molècules orgàniques rígides. Particularment els científics de la Universitat de Berkeley han desenvolupat un material metal·loorgànic cúbic conformat per sucres, amb una superfície de contacte amb l'aire equivalent a la d'un camp de futbol.

Fins al moment, l'equip de Long vaticina que els seus sistemes de captació d'emmagatzemament de diòxid de carboni podràn capturar properament 100 vegades més ràpidament el diòxid de carboni del que era possible fins al moment. Un bon desenvolupament d'aquests nous sistemes de captura de gasos suposaria una disminució important de les despeses de les indústries ,que a hores d'ara, necessiten una quantitat d'energia enorme per complir els rangs legals permesos d'emissió de gasos hivernacle amb els dispositius de captura actualment usats.

L'implementació d'aquestes "esponges" de gasos, com els mateixos científics han definit, podria ser un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic i l'escalfament global.


Imatge de l'estrucutra general dels metal-organic frameworks desenvolupats per l'equip d'investigadors de la Universitat de Berkeley

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada