Avui els mitjans de comunicació es feien ressò d'una impactant notícia que planteja un seriós debat filosòfic i ètic. El descobriment ofereix una important informació que dóna nous matisos a la inherent qüestió humana 'Quin és l'origen de la vida?'.
Ahir la prestigiosa revista americana Science publicava el resultats del grup de genòmica del J.Craig Venter Institute dirigit per J.Craig Venter que presentava el primer ésser viu creat per ordinador. El treball d'aquest grup d'investigadors aconseguí sintetitzar artificialment mitjançant processos automatitzats i controlats per ordinador el genoma del bacteri Mycoplasma mycoides i introduir-lo en el nucli de l'espècie Mycoplasma capricolum, del mateix gènere, després d'haver retirat el seu genoma original. La cèl·lula que havia patit l'intercanvi genètic continuà visquent i reproduint-se normalment després de la transformació. Això demostra que es poden crear cèl·lules a partir de seqüències genòmiques emmagatzemades en un ordinador.
La irrupció de la notícia ja ha començat a generar un debat sobre si és o no adequat potenciar aquesta tecnologia. Per una part pot beneficiar la humanitat i el medi ambient creant sensors biològics per diagnosticar el càncer, bacteris que digereixin el petroli o vehicles per reduir els efectes secundaris dels fàrmacs. Per altra banda, la permissivitat en la manipulació del genoma de les espècies vives podria desencadenar en un desastre a escala mundial si les noves espècies alliberades alteressin ecosistemes, o es fes servir la tecnologia amb finalitats bèl·liques. El debat està servit.
Per a més informació sobre la notícia punxeu aquest link, i per a més detalls sobre la biologia sintètica com a disciplina punxeu aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada