dilluns, 22 de febrer del 2010

Investigadors de la UAB resolen que el TDAH respòn a causes fisiològiques


Un treball desenvolupat per investigadors de la Unitat de Neurociència Cognitiva de la UAB (IAPS-Hospital del Mar) en colaboració amb investigadors clínics de la Vall d'Hebron ha demostrat que el Transtorn per Dèficit d'Atenció i la hiperactivitat (TDAH) es deu a una anomalia del nucli accumbens, una peça de l'estriat ventral, una regió cerebral relacionada amb el plaer i la recompensa.

L'estudi, que es va realitzar per mitjà d'una Ressonància Magnètica Nuclear de 42 nens d'entre 6 i 18 anys amb TDAH i altres 42 nens de la mateixa edat i sexe i sense cap anomalia cognitiva o de conducta va revelar una reducció del nucli accumbens en aquells individus amb TDAH. Els circuits neuronals de recompensa, que són dosificats per l'alliberació de dopamina i mantenen la motivació de la persona estan afectats. Aquesta és la raó per la qual els nens que pateixen aquest transtorn no són capaços de mantenir l'atenció en un examen o en els seus treballs escolars, malgrat puguin passar-se hores jugant a videojocs. Poden jugar durant hores perquè els jocs els ofereixen recompenses immediates a la seva activitat.

Aquest nou descobriment trenca amb la creença que els nens hiperactius no tenen voluntat i que són els responsables del seu propi fracàs escolar, i repta als educadors a trobar eines que mantinguin atents els nens mitjançant compensacions immediates, una innovació que alguns metges ja havíen recomanat als seus pacients de TDAH, receptant-los activitat física per incrementar els seus nivells de dopamina.

A la fotografia Imatge 3D obtinguda a partir de Ressonàncies Magnètiques. El nucli accumbens ha estat encerclat en vermell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada