divendres, 26 de febrer del 2010

El Coperni ja és imprès en les Taules Periòdiques com l'element 112

Des del passat 19 de febrer, quan la IUPAC va acceptar el nom de Coperni (Cn) per al nou element descobert, la Taula Periòdica ja conta amb 112 elements.

Finalment, i després de molts esforços des que l'equip liderat per Sigurd Hoffman produís per primer cop l'any 1996 el nou element, el Coperni ha estat caracteritzat. L'element s'obtingué al GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung, a Darmstadt, Alemanya. Aquest centre compta amb un accelerador de partícules en el qual es dispararen partícules de zinc sobre una làmina de plom causant la fusió dels dos nuclis i formant el Coperni, que té un temps de vida de pocs nanosegons. Tanmateix, l'equip de científics encarregats del projecte pogueren identificar-lo per mitjà de les partícules alfa emeses per l'element durant el seu decadiment radiactiu.



Procés esquematitzat del decadiment radioactiu pel qual s'ha pogut identificar el Coperni

dijous, 25 de febrer del 2010

Chemical Party

Amb aquest títol, fa uns mesos la Comissió Europea de Recerca acostava als ciutadans europeus els Fons de Recerca Marie Curie Actions mitjançant un anunci televisiu l'any 2009. Les Marie Curie Actions promouen el finançament d'Universitats, Instituts d'Investigació i Empreses, i garanteixen l'avenç científic facilitant mitjans econòmics a investigadors novells. És un bon exemple d'apropament als ciutadans europeus de la ciència i de la gestió dels recursos que s'hi destinen amb un format atractiu i original.

No us el vulgueu perdre!

">


Per a més informació sobre aquests fons europeus destinats a la recerca seguiu el següent link:
http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/

dilluns, 22 de febrer del 2010

Investigadors de la UAB resolen que el TDAH respòn a causes fisiològiques


Un treball desenvolupat per investigadors de la Unitat de Neurociència Cognitiva de la UAB (IAPS-Hospital del Mar) en colaboració amb investigadors clínics de la Vall d'Hebron ha demostrat que el Transtorn per Dèficit d'Atenció i la hiperactivitat (TDAH) es deu a una anomalia del nucli accumbens, una peça de l'estriat ventral, una regió cerebral relacionada amb el plaer i la recompensa.

L'estudi, que es va realitzar per mitjà d'una Ressonància Magnètica Nuclear de 42 nens d'entre 6 i 18 anys amb TDAH i altres 42 nens de la mateixa edat i sexe i sense cap anomalia cognitiva o de conducta va revelar una reducció del nucli accumbens en aquells individus amb TDAH. Els circuits neuronals de recompensa, que són dosificats per l'alliberació de dopamina i mantenen la motivació de la persona estan afectats. Aquesta és la raó per la qual els nens que pateixen aquest transtorn no són capaços de mantenir l'atenció en un examen o en els seus treballs escolars, malgrat puguin passar-se hores jugant a videojocs. Poden jugar durant hores perquè els jocs els ofereixen recompenses immediates a la seva activitat.

Aquest nou descobriment trenca amb la creença que els nens hiperactius no tenen voluntat i que són els responsables del seu propi fracàs escolar, i repta als educadors a trobar eines que mantinguin atents els nens mitjançant compensacions immediates, una innovació que alguns metges ja havíen recomanat als seus pacients de TDAH, receptant-los activitat física per incrementar els seus nivells de dopamina.

A la fotografia Imatge 3D obtinguda a partir de Ressonàncies Magnètiques. El nucli accumbens ha estat encerclat en vermell.

dimecres, 17 de febrer del 2010

Un grup de físics americans trenquen amb les lleis naturals

Dilluns 15 de febrer el New York Times publicava l'impactant descobriment que sorprengué i impressionà a la comunitat científica internacional.

El descobriment tingué lloc al Brookhaven National Laboratory, a Long Island, NY. Més concretament al Relativistic Heavy Ion Collider, o RHIC, un col·lisionador d'ions pesants. Un grup de físics estudiava la col·lisió d'ions d'or a aproximadament la velocitat de la llum.

En analitzar els quarks generats per el xoc entre els dos ions, van veure que segons la càrrega d'aquestes partícules subatòmiques, aquestes es movien en direccions oposades d'un camp magnètic. Aquesta observació viola un dels principis de la Física: el principi de simetria. El principi de simetria postula que les lleis físiques han de ser les mateixes si es veu la natura directament o des d'un mirall.

La nova troballa ajuda a entendre la predominància de la matèria en front a l'antimatèria en el nostre Univers.














A la fotografia una imatge presa després del xoc entre els ions d'or.

Trobareu més informació seguint el següent link:
http://www.nytimes.com/2010/02/16/science/16quark.html?ref=science